DIRECT EEN LAGERE ENERGIE REKENING IN 3 STAPPEN

Overstappen op LED (TL) verlichting is eenvoudig en levert direct een besparing op.

Besparen in 3 stappen

1 Inventarisatie huidige situatie

2 Kostenbesparing ,investering en terugverdientijd berekenen

3 Vervangen verlichting en profiteren van een lagere energierekening en een positieve bijdrage aan het milieu

Besparing

Een conventionele TL buis verbruikt niet alleen de aangegeven waarde op de buis, bijvoorbeeld 58 watt, maar ook de zogenaamde VSA (voorschakelapparaat) en de starter verbruiken stroom. Afhankelijk van het type/merk TL armatuur verbruikt een enkele T8 TL van 58 watt circa 67 watt. Vergeleken met een LED TL buis van 22 watt kunt u dus minimaal 67% op uw energieverbruik van de verlichting besparen.

Bereken uw besparing o.b.v. 36 watt T8 TL

Bereken uw besparing o.b.v. 58 watt T8 TL

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld geeft aan dat als u 300 x 58 watt TL buizen vervangt en deze 10 uur per dag branden op weekdagen (225) u een besparing kunt realiseren van 23.652kWh per jaar. Bij een stroomprijs van 0,16ct/kWh scheelt dit EUR 3.770 per jaar.

Milieu en CO2 uitstoot en uw imago

Goed voor het milieu en uw CO2 footprint, volgens de integrale rekenmethode van agentschapnl vermijd u bijna 11ton CO2 uitstoot per jaar bij een vervanging van 300 TL buizen. Goed voor uw imago en goed voor uw energielabel! Indien gewenst kunnen wij een promotioneel nieuwsartikel inzenden naar verschillende media waarin bijvoorbeeld wordt vermeld dat u bespaart en hoeveel CO2 het scheelt.

Lage TCO (Total Cost of Ownership)

LED verlichting gaat tot circa 4 tot 7 maal langer mee dan een conventionele TL buis. Afhankelijk van de omgeving (temperatuur en vochtigheid) hebben TL buizen in een koude(re) of vochtige hal een kortere levensduur dan binnen in een geklimatiseerde kantooromgeving. Niet alleen de TL buis zelf maar ook de starter en het voorschakelapparaat hebben een beperkte levensduur wat de onderhoudskosten van de conventionele oplossing verhoogd. Het plaatsen van de LED TL buizen duurt, indien de armatuur wordt aangepast, iets langer dan allen het vervangen van de buis en starter (retro-fit).

De eenmalige kosten voor het plaatsen van LED TL buizen inclusief het aanpassen van de armatuur valt meestal lager uit dan het 4 a 5 maal vervangen van een conventionele buis.

Investeren of lease?

Een van de voornaamste redenen om wel of juist niet over te stappen op LED verlichting is dat de financiële middelen aangewend moeten worden voor investeringen die het proces of product direct ondersteunen. Daarom is het goed om te weten dat er, bijvoorbeeld via leaseloket.nl, mogelijkheden zijn om de investering te financieren. Zo kunt u direct profiteren van een lagere stroomrekening, direct besparen en bijdragen aan een beter milieu.

Uw eigen huisinstallateur

Indien uw eigen huisinstallateur of technische dienst deze LED TL buizen kan plaatsen zullen wij zorgen voor een goede instructie. Uiteraard kunnen wij ook de verlichting voor u plaatsen, dit gebeurt door een aantal geselecteerde installateurs die speciaal opgeleid zijn voor de vervanging.

Lichtopbrengst

LED TL buizen geven een vergelijkbare of betere lichtopbrengst. De lichtopbrengst van conventionele TL buizen is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de armatuur waarin ze geplaatst zijn. Bij lagere temperaturen heeft een TL minder opbrengst en als de armatuur geen reflector heeft gaat al gauw 30% van het licht verloren. LED TL buizen stralen alle licht direct naar beneden onder een hoek van 120 graden. Tot een hoogte van circa 8-9 meter kunt u de “standaard” LED TL buizen gebruiken, boven deze hoogte hebben we speciale buizen met een nog hogere lichtopbrengst.

Retro-fit of juist niet?

Bij retro-fit worden alleen de TL buizen vervangen voor LED TL buizen en een speciale “LED starter” geplaatst. Dit is de meest eenvoudige installatie waarbij het voorschakelapparaat en de condensator, die standaard in een TL armatuur zijn geplaatst, blijven zitten. Op zich geen probleem maar het voorschakelapparaat beïnvloed de werking van de TL LED buis, zo gaat de buis minder verbruiken (15,5w ipv 18w) maar heeft deze ook een (circa 5%) mindere lichtopbrengst. Tevens kan het voorschakelapparaat nog steeds defect gaan waardoor deze alsnog verwijderd moet worden zodra hij defect is. Ons advies is dus om bestaande TL armaturen “om te bouwen” om de werking en de betrouwbaarheid/levensduur te waarborgen. Niet alleen in kantoren maar ook/juist in ruimtes waar de TL buis via een hoogwerker of trap bereikt kan worden.

Alles LED

Het is mogelijk! Niet alleen TL verlichting maar ook of misschien wel juist de overige verlichting vraagt meestal veel stroom zoals downlights (plafond spots) of high bays (hangende lampen). Dit kan een grote bijdrage leveren aan het verlagen van de stroomkosten. Wij geven u graag advies en rekenvoorbeelden aan de hand van de verlichting in uw specifieke situatie.

Advies op maat of weten hoeveel u kunt besparen?

Wij komen graag een inventarisatie maken van de mogelijkheden binnen uw bedrijf of instelling.

Subsidie

Overstappen op LED verlichting wordt in veel gevallen gesubsidieerd. In ons advies zullen wij hier dan ook rekening mee houden.

Garantie

Op de LED TL buizen wordt standaard 4 jaar garantie gegeven. In overleg is 5 jaar garantie mogelijk, afhankelijk van het aantal branduren per dag.

Overige diensten

Sunna Energy is meer dan verlichting, wij kunnen u ook adviseren hoe u nog meer kunt besparen of zelf energie kunt opwekken (zoals zonnepanelen). Ook heeft Sunna Energy een partner die energie labels kan bepalen en leveren (EPU Woningen + Bedrijven).

Geniet u ook binnenkort van een lagere energienota?

Stuurt u gerust een email of bel met 035 - 750 53 26